Löysin arkistosta menneen vuoden tavoitteet ja päätin pyöritellä vielä vähän mielessä mistä sitä haaveiltiin ja mitä me lopulta saatiin aikaseksi.

Alkuvuodesta alettiin tosissaan treenata tulevaa tokokautta varten ja vuodenvaihteessa perustettiin raipparyhmä. Ryhmä, joka koostui viidestä innokkaasta harrastajasta ja kilpailijasta, jotka tavoitteellisesti tähtäsi loistavaan sijoitukseen tokon SM-kisoissa 2010. Parempaa porukkaa sai hakea. Edettiin huimaa vauhtia ja saatiin repullinen tukea kavereilta.

Tammikuu 2010 

Ritni täytti vuoden ja haaveissa oli tokon kisauran korkkaus toukokuussa Janakkalassa. Treenattiin ahkerasti ja käytiin agilitytreeneissä Turussa tiheään tahtiin. Päästiin hyppäämään pikkuhiljaa isompien koirien esteitä ja samalla ulkoitiin ahkerasti.

Helmikuu 2010

Helmikuussa Timppa kävi tsekkaamassa liikkeiden valmiutta tuomarin housuissa ja hyvään suuntaan oltiin menossa. Treenattiin paljon. Sekä tokoa että agilityä. Vieläkin muistan miten autossa tuli istuttua tuhoton määrä kilometrejä ja ajettua sinne ja tänne. Ekoista treeneistä toisiin. Tutustuttiin talven aikana myös Riittaan ja jäätävässä pakkasessa käytiin esittämässä edistymistämme. Odotin kevättä kuin lapsi joulupukkia. 

Maaliskuu 2010

Sain ensimmäisen agilitymasennuksen. En tiedä mistä se tuli, mutta uskon sen tulleen muiden sanomisista. Tehtiin tokoa ahkeraan ja siinä onnistuttiin ja edettiin hienosti. Tunsin omistavani maailman hienoimman hiomattoman timantin ja tiesin, että mun tehtävä on saada siitä joskus tähti. 

Huhtikuu 2010

Vietettiin muuttohaukan elämää. Myytiin vanha koti, asuttiin Heidillä ja Ramilla hetki kolhoosissa ja viimeiset viikot ennen toukokuuta majailtiin Levillä. Saatiin oma talo valmiiksi ja muutettiin Riihimäelle. Treenimatkat piteni ja tuntui inhottavalta jättää halli ja treenikaverit matkan päähän. Silti uusi koti tuntui kivalta. 

 

Toukokuu 2010

Treenattiin ja viilailtiin ensimmäistä tokokoetta varten. Korkattiin paimennuskausi Kausalassa. Ritni paloi lampaille ja maistoi villaa... paljon. Huomasin edistystä tapahtuneen edellisen kesän menoon verrattuna. 

Kesäkuu 2010

Hui. Muuta muistikuvaa ei ole kuin ensimmäin tokokoe Ritvalaisen kanssa. Kuuntelin kisapaikalle menessä "tulin voittamaan en anna minkään seisoo tiellä..." Ei voitettu, mutta tultiin hienolla 180p ykköstuloksella kolmanneksi. Sain vahvistusta hiomattomaan timanttiin. Mietin mielessäni... tyttö, sinä olet tähti. 

Heinäkuu 2010

Paimennettin paljon ja vietettiin jonkinasteista tokolomaa. Kai viikko. Agility pistettiin tauolle oman masennuskauden päätteeksi ja keskityttiin hyppytekniikkaan. Tutustuttiin Someron lampaisiin ja edettiin huimasti. Suoraan kivikaudelta vuodella 2010. Ritni sai kokea ensimmäisen kurmuutuksen lammashäkissä tikkaessaan mummoja kintereisiin. Tuntui pahalta. Päästiin ajamaan aidattomalle pellolle 15-20 lampaan laumaa. Ihastuttiin paimennukseen tosissaan ja päätettiin kotimatkalla, että meistä tulee isona (=vuonna 2011) myös paimenia. 

Vietettiin huippu viikonloppu tokon SM-kisoissa Imatralla, josta tänä vuonna ei meriittiä meille herunut. Kaksi liikettä nollille, joista pistemenetykset yhteensä 60. Siinä ei paljon juhlittu. Paikallamakuu ja luoksetulo. Eipä haitannut meidän vauhtia nämä tulokset! Skumppa auki ja Teekoo nelosia juhlimaan (nelostuloksia siis jos sellasia ois olemassa).  

Elokuu 2010

Ritni kävi näyttelyissä hakemassa arvosanakseen T- eli työlinjaisen tyydyttävä, not very typical bordercollie. Vanha herra ei selkeästi huomannut jaloa kauneutta eikä osannut arvostaa oikeita asioita. Vaatii siis uusintakäynnin. Meille tärkeämpi asia oli terveystulokset. Lonkat olivat parasta A-laatua ja samoin kyynärät 0. Silmät oli myöskin terveet, joten jatkettiin täyttä kaasua eteenpäin haaveiden mukaisesti. 

Käytiin taas tokottelemassa Riitan kurssilla ja timantin kyvyt saivat meidät paiskimaan entistä kovemmin töitä tuloksien eteen.

Syyskuu 2010

Ritni oppi paimennuksessa kesän aikana tekemään hienoja hakukaaria molempiin suuntiin, kuljettamaan lampaita maltilla pitkiä pätkiä ja tekemään häkkityöskentelyä ilman hampaita. Se oppi myös hakemaan karanneen lampaan laumaan oikeaoppisesti eikä sikaillen sekä opittiin poispäinajon aakkosia. Tehtiin töitä isolla laitumella ja olin hirmu ylpeä pienestä paimenkoiran alusta. Aloin uskomaan haaveiden toteutumiseen.

Käytiin kisaamassa Kokkolassa AVO1-tulos hienolla kakkossijalla. Pisteitä tuli muistaakseni 174 ja Ritni sai tuomarin sanattomaksi. "Kevyesti keuliva Ferrari. Siltä tuo sen meno lähinnä näyttää." En vieläkään saanut laittaa facebookin päivitystä linkin kera: "tulin voittamaan, en anna minkään seisoo tiellä...". Se jääköön vielä odottamaan. 

Lokakuu 2010

Aloitettiin KKK:n agilityryhmässä masennuskauden kadottua ja päästiin hienoon bc-painotteiseen ryhmään mukaan. Ritnistä alkoi kuoriutumaan todellinen agilitykoira, jolla tuntui olevan enemmän vauhtia kuin taitoa. Käytiin sienestämässä koirien kanssa paljon, vietettiin tokolomaa ja odotettiin juoksuja joita ei tullut. 

 

Marraskuu 2010

Leikittiin metsäläistä ja kuljettiin paljon luontopolulla. Kerättiin viimeisiä sieniä ja ihmeteltiin miten meidän nurmikko alko kasvamaan ensilumen jälkeen. Mutka teki kakat lomareissulla Helsingissä hotelli Presidentin hissiin ja meinasin kuolla häpeään. Viikon päästä tästä Mutkan jalka tikattiin seitsemällä tikillä, koska rikkoi sen lenkillä. Huokaus. 

Joukukuu 2010

Joulukuussa mietittiin jo tulevan vuoden tavoitteita ja Ritnin ensimmäisiä agilitykilpailuja. Treenattiin joulun alla ja päällä huippuporukassa lämpimässä hallissa ja sain uusia ajatuksia omasta ohjaamisesta. Aloin myös suunnittelemaan tavoitteellisempaa kunto-ohjelmaa tuleville kisakausille. Itse olin sairaana joulun jälkeen viikon kampylobakteerin kourissa. 

Viime vuoden tavoitteena oli paimentaa isolla laitumella, kisata tokossa läpi alo ja avo-luokat ja  korkata agilityn kisakausi jos kaikki on valmista. Olikohan ne tässä? No tavoitteet ja haaveet pääosin saavutettiin ja haaveetkin kävi todeksi. Kisakausi korkataan agilityn osalta tulevana viikonloppuna 8. tammikuuta. 

Tälle vuodelle voisi tavoitteet olla seuraavanalaisia: 

  • päästä tokossa kisaamaan EVL-luokkaan 
  • saada Ritnin ratavarmuus paremmaksi agilityssä
  • kisata agilityssä ja edetä luokissa ylöspäin
  • saada paimennus kisavalmiiksi ennen kauden loppua